Gezond, gezellig, gelukkig, goed en gezegend nieuwjaar!

 

Manna helpt op kerstavond cadeautjes uit delen.

Manna helpt op kerstavond cadeautjes uit delen.

Op oudejaarsavond wordt er een groot vuur gebrand, een beetje als onze boake (paasvuur). Daar staan we allemaal om heen en om 00.00 uur gooien we er allemaal een papier in gooien waar we onze wensen voor het nieuwe jaar op hebben geschreven. Dit is op West Kalimantan traditie. Ik vind het wel een goed idee om zoiets te doen; nu neemt iedereen de tijd om na te denken over het leven zelf. Waar sta ik nu en waar zou ik wel graag naar toe gaan? Hopen op en dromen van is goed om jezelf  doelen te stellen en je visie weer helder te hebben. Doelloos door het leven gaan is toch ook maar een begin zonder eind of anders om, haha!

Deze week starten de scholen en mag ik weer creatieve les geven. Ik hoop dat ik zo weer veel kinderen blij kan maken en ze nieuwe ideeën aan te reiken voor hun eigen leven. We laten ze nadenken over: wat wil ik kiezen, wat vind ik mooi, waar word ik blij van en hoe teken ik mijn eigen fantasiehuis, keuzes genoeg. Het is zo fijn dat Wessel en Jeanette me weer veel nieuwe ideeën en materialen hebben gebracht, we kunnen nu ook stempelen en werken met airbrush-stiften.

De boake

De boake

Regenbui!

Regenbui!

Heerlijk, maar dit laatste lijkt me beter om met de grotere kinderen te doen. Inkt blazen uit een stift is super gaaf, maar wel graag op papier en niet in de klas of je buurvrouw er gekleurd opzetten. Ik zie trouwens al die onschuldige gezichten al voor me met een grijns van ‘weet ik veel dat dit niet de bedoeling was’. Ze zijn gewoon net zo ondeugend en creatief als onze eigen jongens. Ik ben echt blij dat ik dit allemaal opnieuw mag beleven en dat de kinderen me gewoon weer mammie noemen.

O ja, nog meer mooi nieuws. De laatste keer toen we in Kuching waren, liepen Henk en ik in soort toko; dit is een winkel waar allerlei kruiden, gedroogde vruchten en bijzondere mixen van specerijen te koop waren. Een Chinese vrouw naast me was ook aan het zoeken en ik vroeg waar kan ik dit voor gebruiken. Wacht even, zegt ze,

Tekenen met sjablonen.

Tekenen met sjablonen.

ik ben hier met een vriendin en zij weet hier alles van want ze is een fantastische kok. Heerlijk, ik kreeg hier allerlei instructies en goede tips om gedroogd fruit te wellen, wat dan weer goed is tegen bloedarmoede. Zo lief! En weet je wat nog het mooiste was, ze vroeg waar komen jullie vandaan en wat doen jullie hier.  Nadat we ons verhaal verteld hadden zegt ze: Jij mag hier kopen wat je wilt, ik betaal.  Zo zie je maar weer er bestaan nog zoveel mensen met een goed hart die graag willen delen. Alleen ze komen nooit in de krant.

Eten met kerst.

Eten met kerst.

Bij deze dus wel,  in onze nieuwsbrief. Dames, super bedankt! Hetzelfde is ook al een paar keer op de markt gebeurd, nadat ik een volle tas met groente en fruit bij elkaar had gezocht, mocht ik het ook zonder te betalen meenemen. Dan weet je zeker dat je niet alleen staat en dat is belangrijk om je positieve motivatie goed te houden.

Nu ben ik net terug van onze creatieve middag op school met de pakketklas. De pakketklas is een groep kinderen die in Nederland op speciaal onderwijs zouden zitten. En ze zijn inderdaad bijzonder, net als wij allemaal en dan nog weer anders. Ik ben graag bij hen en we genieten van elkaar. We hebben vanmiddag getekend met sjablonen en zelfbedachte woorden en kleuren toegevoegd. Zo grappig dat na een kwartiertje de hele klas zit te zingen en dan is mijn middag weer helemaal goed. Later op de middag hebben we nog een filmpje gekeken van Junglebook; dit vinden ze helemaal top en de klas ligt in een deuk om de dierenhumor.

Vanavond is de kliniek nog een poosje open en daarna kijken we terug op een heerlijke dag waar van alles gebeurde en we blij zijn dat we ons steentje konden bijdragen.

Eerst zwemmen, dan ranja drinken.

Eerst zwemmen, dan ranja drinken.

We zijn dankbaar voor het eenvoudige feit dat we elke dag, midden in de jungle, eten en drinken hebben en

Zingen voor Jolanda die weer naar het ziekenhuis gaat voor dialyse.

Zingen voor Jolanda die weer naar het ziekenhuis gaat voor dialyse.

dat het internet het regelmatig doet. En dat hier zoveel kinderen naar school kunnen gaan en hier kunnen wonen en veel liefde ontvangen. Ook zijn we dankbaar dat er steeds zoveel mensen zijn die zich inzetten voor Living Waters Village en dat zo’n groot project al zo lang doorgaat, echt heel bijzonder!

Voor allemaal: dank je wel voor alle steun, in welke vorm dan ook! We houden graag contact met jullie allemaal.

Warme lieve groet van ons allemaal en Gods Zegen  voor elke nieuwe dag.

Henk en Manna

Uitbundige bloemen

Uitbundige bloemen