Herfst 2016

Hallo lieve allemaal in herfstig, koud , gekleurd en mistig Nederland!

Het blijft hier lekker warm met regelmatig een flinke regen- en onweersbui. De boel frist hier heerlijk van op en niet onbelangrijk: onze drinkwatervoorraden worden weer aangevuld.

Apen in kruiwagen

Apen in kruiwagen

Kist op de auto

Kist op de auto

doodskist

doodskist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is hier veel gebeurd de laatste twee maanden. In de vorige nieuwsbrief schreven we over het blijde nieuws van de geboorte van twee kinderen geboren; deze keer is het verdrietig nieuws, want er zijn hier twee mensen begraven. Een man die wij niet kenden, maar hij was de vader van één van de leiders en hij is hier in de buurt in het ziekenhuis overleden. De ander kenden we des te beter; onze Suroto, een lieve man van begin 50 jaar. Hij had een zwakke gezondheid; diabetes en geen sterk hart. Wel een groot liefdevol en gelovig hart, dat altijd betrokken was bij veel jongens die hier nieuw kwamen en hem als vader en vriend hebben leren kennen. Zijn werk hier is klaar en hij is vrij. Wij missen hem!

sojamelk in de maak

sojamelk in de maak

Door de niet zo beste conditie van m’n spieren en gewrichten heb ik afgelopen tijd veel moeten rusten. Trap af, trap op, het ging niet zo best. En door meer in ons huisje dan daar buiten te scharrelen heb ik weer veel andere dingen geleerd en gedaan dan daarvoor. Ik weet en kan nu zelf sojamelk maken uit de bonen die we hiervoor alleen  maar in de soep deden om zo op te eten. Ook heb ik geleerd hoe je van zoete aardappels meel kan maken en hiervan heb ik een taart gebakken voor Henks verjaardag. Heel  eenvoudig allemaal, heerlijk om te doen en op te eten.
Van een apotheker in Kuching hoorde ik  dat verse gember een super goede pijnstiller is.  We hebben samen gezocht op Google en ik moet de gember hebben waar de roze bloem in groeit. Op Living Waters Village is er verse gember genoeg op de markt. Een visitor uit Kuala Lumpur vertelde mij dat ze een soort van bruine suikerblokjes gebruikt als pijnstiller door er thee van te maken. Dat gaan we doen: gember schillen en pureren in de blender, beetje water en bruine suiker erbij en dit inkoken tot een dikke siroop en het werkt. Schep siroop in een mok, heet water erbij en dit is zoveel beter dan alle sterke pijnstillers met zoveel negatieve bijwerkingen. Hoera voor alle meisjes met menstruatiepijn!

Een nog groter iets wat ik geleerd heb in deze periode, is dat ons vertrouwen en geloof in God niet is beschaamd, integendeel. Mijn echte heel matige conditie en energie is heel veel beter geworden en we danken Hem hiervoor uit het diepst van ons hart! Ver weg van alle westerse ziekenhuizen en artsen is in Zijn rust en vrede alles beter geworden en heb ik leren omdenken in geloof.

 

creatief-bezig

 

 

Bijna twee weken geleden hebben we weer Dayak-night gevierd. Alle verschillende stammen die hier wonen hebben met hun eigen mensen en daarbij behorende zelfgemaakte kleding van boomschors, vogelkoppen, veren en eigen muziek van een ver weg oerwoud, hun eigen optreden gemaakt.  Taferelen en beroepen werden uitgebeeld en prachtige liederen werden erbij gezongen. Het was weer heel bijzonder om erbij te zijn. De meisjes hadden kokoshapjes en cake gemaakt, heerlijk!

 

gemixte-stammen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen week leek het of we mee moesten doen in een film die onverwacht werd opgenomen. Een groep van vijftien mensen uit Sanggau, hier vijf uur rijden vandaan,  is er in een keer! En alle vrijwilligers, helpers en visitors moeten met hun paspoort zich melden in het administratiegebouw. We worden bekeken, gefotografeerd en ondervraagd. Hoe lang ben je hier, wat kom je doen, hoe kom je aan je visum, hoe lang blijf je? In het begin is de sfeer gespannen, kritisch, controlerend en niet echt vriendelijk, maar na een paar uur gaan we allemaal samen lachend met de duim omhoog op de foto. Afloop en uitslag onbekend; ik moest er echt om lachen en heb onschuldig gevraagd of we niet een visum voor een langere tijd dan zestig dagen kunnen krijgen. De hoogste pief van de club dacht dat dit nog wel even ging duren. Tja, dat dachten we zelf ook al. Haha, LEVE Indonesië!

 

letters

letter2

 

 

 

 

 

 

 

De laatste week heb ik flink creatief uitgespat en 32 alfabet letters  op A3 formaat  met pastelkrijt en een graffiti-look en permanent markers getekend, ingekleurd en gelamineerd. Heel leuk om te doen, samen met onze Chinese visitor Priscilla uit Kuala Lumpur, die vandaag weer afscheid van ons neemt.  Zo worden hier alle culturen, talenten en werk gemixt en kon Ronny zijn foto’s en filmpjes maken om mensen te bedanken en te feliciteren die veel voor onze Ministry  betekenen.

henk-is-jarig-en-trakteerd

 

mooi-getekend

 

 

 

 

 

 

Binnenkort zal ik proberen of ik nog iets moois kan maken van een grote houten cirkel, een lap stof, wat lijm en verf met vrolijke kleuren om zo ons geweldige kinderdorp een happy look te geven. Er zullen vast wel wat blijde hoofden en handige handen zijn die mij graag helpen.  Zo mooi om ze enthousiast te maken met eenvoudige dingen. Gisteren met de meisjes uit de keuken vriendschapsarmbandjes gemaakt van gekleurde touwtjes waar iedereen zijn eigen fantasie op kan loslaten. Straks eens even zien wat ze er van gemaakt hebben.

Henk is op dit moment in ons winkeltje, waar kinderen hun zakgeld kunnen omruilen voor iets lekkers en waar ze hun maandelijkse zeep, shampoo, tandenborstel, tandpasta of maandverband  kunnen ophalen. En waar ze hun extra verdiende zakgeld kunnen innen wat ze hebben verdiend met muizen en ratten vangen. Sommige zijn daar mega goed in en vangen er veertig of meer, brrrrrr…

Wij kijken uit naar Paul en Anite, onze zwager en schoonzus, die ons eind van de maand komen opzoeken en helpen en samen met ons hier kerst willen vieren. Zonder dat we heimwee hebben maakt ons dit blij en waarderen wij hun liefde voor ons en onze wereld  hier.

 

Lieve groet en Gods Zegen voor jullie  allemaal. Tot de volgende keer!

Henk en Manna.