Het project

Living Waters Village
Het dorp Living Waters Village (LWV) is een onderdeel van de organisatie Rivers of Life Ministries Borneo. Het is een dorp in de jungle van het Indonesisch gedeelte van Borneo waar geprobeerd wordt om kinderen een toekomst te geven. Het ligt in de provincie West Kalimantan en er wordt sinds 2002 volop gebouwd aan dit dorp dat 300 hectare groot is. Het is de bedoeling dat er 1000 kinderen komen te wonen en dat er 2000 kinderen naar school kunnen gaan. Momenteel leven er ongeveer 530 kinderen en jong volwassenen. Inmiddels zijn er al veel wegen aangelegd en gebouwen gebouwd. Er is een trainingscentrum waar kinderen uit de jungle o.a. leren om te gaan met andere kinderen, persoonlijke verzorging en hygiëne. Het “Bahassa Indonesia”, de officiële taal wordt er geleerd, veel kinderen spreken alleen hun eigen dialect. Ook zijn er huizen voor alle kinderen, een (poli-)kliniek, een lagere school en is de middelbare school in aanbouw. Verder staat er een praise- en worshipgebouw, een zondagsschool, een bakkerij, een werkplaats met opslagruimte en een naaiatelier. Hier worden onder andere de schooluniformen gemaakt die in Indonesië verplicht zijn op de scholen. Naast onderwijs en verzorging krijgen ze ook driemaal daags een maaltijd en geestelijke training. De kinderen kunnen later als ze terug gaan naar hun eigen dorpen de opgedane kennis, inclusief het evangelie, overbrengen in de vaak ver afgelegen gebieden waar ze vandaan komen.

de regenboog huizen op Living Waters Village

De regenboog huizen op Living Waters Village, met bovenaan het Trainings Centrum.

Borneo
Het eiland Borneo is een groot eiland, het heeft een oppervlakte van 744.108 km2, bijna 18 keer Nederland. Het aantal inwoners is bijna 20 miljoen, terwijl er in Nederland bijna 17 miljoen wonen. Borneo ligt in Azië, het eiland is het twee na grootste eiland van de wereld, alleen Groenland en Nieuw Guinea zijn groter. Op het eiland hebben drie landen grondgebied; Maleisië, Brunei en Indonesië. Het grootste gedeelte van het eiland is Indonesisch en heet Kalimantan. Het dorp Living Waters Village (LWV) ligt in het westelijk deel van Kalimantan (Kalimantan Barat).

Doordat veel dorpen op een afgelegen plek in de natuur liggen, is het voor veel kinderen moeilijk om naar school te gaan en onderwijs te volgen. Er zijn ook niet genoeg scholen. Kinderen in afgelegen gebieden moeten vaak hun huis verlaten om in een grotere plaats onderwijs te volgen. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben vaak de verantwoordelijkheid om op hun jongere broertjes of zusjes te passen en ze moeten ook nog werk vinden om hun eten en schoolgeld te kunnen betalen. Sommige kinderen hebben onderdak gevonden bij mensen en moeten lang werken om hun onderdak te betalen. Veel kinderen zijn ondervoed, worden mishandeld en lijden aan ziektes zoals tuberculose, malaria en tyfus.  
kaart2kaart1

 

 

 

Als je naar de LWV toe wilt gaan, dan zal je eerst naar Kuching moeten vliegen. Dit is een stad in het Maleisische deel van Borneo. De vlucht hierheen duurt ongeveer 15 uur. Daarna mag je per bus of auto naar de Indonesische deel van Borneo gaan, Kalimantan-Barat. Dit duurt nog eens een uurtje of 12. Nadat de bus niet meer verder gaat, gaan we met een auto/vrachtwagen verder richting het dorp. Dit kost, als de weg goed is, nog een klein uur om aan te komen in ‘Living Water Village’. Hier wonen de meeste kinderen en medewerkers van het project. Natuurlijk is dit de optimistische routebeschrijving. We laten gemakshalve de vliegtuigvertragingen, lekke banden, het weer, loslopende geiten en de enorme gaten in de wegen even buiten beschouwing!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA GE DIGITAL CAMERA

Hoe is LWV ontstaan?
Door een roeping verlieten in 1995 het Nederlands-Australische gezin Ronny en Kay Heyboer Australië om te vertrekken naar het eiland Borneo. Zij begonnen hun werk in de stad Kuching, in Oost Maleisië op het eiland Borneo. In 1997 vertrokken ze naar het Indonesische gedeelte van Borneo, West-Kalimantan, waar de nood nog groter was, doordat de dorpen hier nog meer afgelegen zijn. Hier in de binnenlanden van Kalimantan ontstond de Rivers of Life Ministrie (RLM). Deze bediening heeft als doelen medische hulp bieden, mensen vertellen over het goede nieuws van Jezus en het opvangen van kinderen die geen andere mogelijkheden hebben. Dit laatste gebeurt in het kinderdorp ‘Living Water Village’. Er is inmiddels 300 hectaren land aangekocht om daar voorziening te bouwen voor het opvangen van 1000 verwaarloosde kinderen en schoolfaciliteiten voor 2000 kinderen. Een enorm bouwproject is gestart in de jungle van Borneo. Inmiddels zijn er al ruim 500 kinderen in de LWV. Deze kinderen wonen op het terrein of in een van de huizen van de LWV, gaan naar school en genieten van het leven. Kinderen die vanuit verafgelegen jungledorpen in de LWV aankomen, hebben meestal geen idee van hoe ze bijvoorbeeld tanden moeten poetsen, hoe ze een WC moeten gebruiken of hoe ze zich gedragen moeten in een groep.Al deze dingen worden de kinderen aangeleerd door Indonesische leiders en andere leiders uit diverse landen. Er is een vast team van mensen uit Indonesië, Engeland, België en Nederland. Dit team wordt vaak versterkt door vrijwilligers die voor korte tijd komen helpen. Het bouwen gaat nog steeds door. Er staan inmiddels vele gebouwen, zoals een trainingscentrum, meerdere werkplaatsen, kinderhuizen, een kliniek en vele slaapgebouwen. Er komen elke keer meer gebouwen bij; het is een bedrijvig stukje grond in de jungle van Kalimantan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA