Hier is nog gewoon de rust

Henk jarigHa, lieve vrienden in het land van de seizoenen waar jullie nadenken over herfst, truien, sokken en verwarming die aan moet. Bij ons blijft het altijd zomer met veel groene bomen, grassen, varens en tropische planten die leven van veel zon en af en toe een flinke plensbui. Afgelopen nacht heeft het hier ook hard geregend. Het kletterde zo hard op de golfplaten daken dat ik er wakker van werd…!

Afgelopen weekend zijn hier drie mannen uit Kuching  aan het werk geweest om onze elektriciteitsgeneratoren te reviseren. Het is weer gelukt en ze leren nu de jongens uit de werkplaats hoe ze zelf wat reparaties kunnen uitvoeren. Dom zijn deze gasten niet maar het ontbreekt aan goed materiaal en gereedschap. Gelukkig zijn er al heel veel dingen wel en het meeste gaat hier ook super goed. We zijn hier midden in de jungle en dan is het wel heel speciaal dat je licht, regelmatig internet een douche en een gewone wc hebt! Als je het vergelijkt met Nederlandse maatstaven kan je een lange lijst met dingen maken die beter kunnen. Dat doen we niet, we zijn echt blij en tevreden met de spullen die we wel hebben.

Hier is nog gewoon de rust om van elkaar te genieten met een praatje en een spel schaken of gewoon een potje badminton spelen. Als om 4 uur s middags de werktijd stopt voelt de sfeer hier aan als vakantie, waar nog wel huiswerk gemaakt moet worden en waar de kliniek s avonds na het eten nog een poosje open is….. Het leven is hier nog eenvoudig, modetrends worden niet gevolgd, tv wordt bijna niet gekeken. Op zaterdagavond is er ruimte voor de kinderen om samen een mooie film te kijken en na afloop is er thee met bisque. Dit is al een feest voor ze!

 

Nu we hier wat langer zijn zien we ook hoe kinderen soms moeite hebben als ze net nieuw binnen komen om hun plekje te veroveren en hoe ze na een poosje net zo vrolijk en soms ondeugend zijn als de rest. Vorige week kwamen er twee meisjes van 12 jaar voor het eerst hier, klein, tenger heel verlegen met een hoop heimwee en tranen. Terwijl dat er nu nog een ervan wat grieperig is, was de ander gisteren al schaterlachend aan het badminton spelen met drie andere meiden. Heerlijk!

Rivier stenenRonnies moeder heeft mutsen gebreid.Dit groeit hier gewoon buitenOpening zondagsschool

Afgelopen weekend ben ik met Henk op onze scooter, jaja…. Het is een oudje maar hij doet het nog best, naar de rivier gegaan. We hadden wat drinken en koekjes meegenomen. Al snel kwamen er wat jongens bij ons. Ze willen graag praten, hun kunstjes laten zien en ons helpen de koekjes opeten. Zo genieten we van elkaar en hadden we een heerlijke middag. Wat ook zo prachtig is, dat zijn de rivierstenen die hier voor het oprapen liggen. We hebben een zak vol meegenomen en wat takken uit de bomen. Dit kinderen vinden dit prachtig om ze mogen beschilderen. Op Pinterest staan zulke leuke ideeën, we hebben al vogels en druppels geschilderd. Er zijn hier echt natuurtalenten die met veel geduld en heel nauwkeurig van een steen een echt kunstwerk maken. Zo mooi!! De sfeer in de klas is relax en blij en we lachen er samen wat af om alle dingen die we niet helemaal goed doen of zeggen! Lesgeven in het Indonesisch kost veel tijd en energie maar de blijheid die ik er voor terug krijg is veel en veel meer. Daar doen we het voor!

Zo heeft Henk van de week een groepje meisjes, die op het voortgezette onderwijs zitten geholpen om een PowerPoint presentatie te maken. Ze werken hard en de volgende dag kwamen ze vol trots vertellen dat hun groepje de beste van de klas was. Yes!

De les die ik vanmiddag ga geven gaat over het ontdekken van de Droom voor je leven. Wat is jouw talent en wat wil jij graag? Het symbool voor een grote Droom is heel simpel een mooie witte veer. We gaan samen van mooi papier en foamvellen mooie veren knippen en daar een of meer woorden op zetten die gaan over de Droom of grote wens voor je leven. Zo eenvoudig en puur hoe we op een creatieve manier kunnen werken aan de Blijde Boodschap die er voor iedereen is en we kunnen denken over God die ons Liefde, Blijdschap en Vrede wil geven. Voor nu en altijd, als dat geen goed Nieuws is!