November, de mist is weg en we hebben weer helder zicht!

Een bui in aantochtHet is hier nu een relatief frisse periode waar het niet warmer dan 25 tot 27 graden wordt. Dit scheelt toch echt 10 graden met een maand geleden. We hebben ook vaker regen en alles ziet er weer frisgroen uit. Het werk kost nu ook minder energie. Ik snap nu ook heel goed dat je in de tropen niet zo hard kunt werken. In deze hitte houd je het westerse tempo niet vol. Maar dat hoeft ook niet, het werk wordt hier eerlijk verdeeld en er zijn goede schema’s gemaakt. En het is nog altijd zo dat vele handen licht werk maken.

 

We zijn al bijna een half jaar hier en gaan voor de derde keer naar Kuching om ons visum opnieuw voor twee maanden te verlengen en meteen Wessel, onze zoon, en Jeannette, onze vriendin, op te halen van de luchthaven. Ze komen heerlijk drie weken hier om ons te helpen. Hier zien we natuurlijk heel erg naar uit! Tja, eigen familie dat liegt niet! Gelukkig hebben we geen last van heimwee, maar je eigen familie hoort er gewoon bij waar je ook bent. Als je ver van elkaar weg bent zit dat gewoon in je gedachten en gevoel. Wanneer we via WhatsApp of soms via Skype weten dat het met iedereen oké is, dan kun je ook gewoon verder en doen wat er moet gebeuren. Vandaag is dat een nieuwsbrief schrijven en de medische check-up voor de nieuwe kinderen doen. Er liggen ook nog wat rijpe mango’s die ik in de blender stop met een rijpe banaan en wat kokosroom. Heerlijk! Oké, ze stinken we een beetje, maar de smaak is super.

wie heeft de meeste lol

dames aan het werkmooi luchtje

Ons dorp is relatief klein, toch gebeurt hier steeds van alles! Soms net een film als je ‘s avonds in gedachten terug kijkt. Zo zag ik ineens dat de hechtpleisters bijna op zijn. Tja…. voetballen, volleyballen en gewoon hard vallen dan springt er wel eens knie open! It’s all in the game.

badasses

Verder heeft Jolanda, een van onze leidsters hier en nierdialyse patiënt, een goed plan. Ze is al begonnen met het uit te voeren. Deze periode in haar leven van hele slechte nieren hebben, zwanger zijn en je te vroeg geboren kindje zien sterven was heel erg moeilijk. Het heeft haar nu echter nieuwe energie gegeven om van haar verhaal, wat echt nog niet is afgelopen is, een boek te schrijven. Haar doel is om hiermee andere nierpatiënten te bemoedigen en ze te leren nooit de moed op te geven. Daarnaast wil ze het mogelijk maken dat er in achtergebleven gebieden zoals hier, meer goede medische zorg valt te bieden. Zo dat mensen hier ook leren gezond te leven en te denken. Ook wil ze graag Living Waters Village helpen door bij te dragen in de kosten die voor haar gemaakt zijn en nog steeds worden gemaakt. Ze wil in deze periode van ziek zijn in haar leven actief andere mensen helpen. Zo mooi om te zien hoeveel positieve energie haar dit geeft, dat ze echt kan bijdragen aan een betere wereld, hier op deze voor haar zo bekende plek! Wij willen vanaf onze kant haar hierin bemoedigen en steunen, letterlijk en figuurlijk! Nu is onze vraag aan jullie: willen jullie haar helpen aan een startkapitaal, zodat haar boek voor de eerste keer gedrukt kan gaan worden? Het gaat om een bedrag van 3000 euro. Bedragen kunnen overgemaakt worden op de rekeningnummers die hier (link) staan, o.v.v. Jolanda. Alvast heel erg bedankt! Dit betekent veel voor heel Living Waters Village.

Boodschappen voedselvoorraad

Boodschappen voedselvoorraad

Als we allemaal schouder aan schouder op de aarde staan is het vrede op aarde, voordat het kerstfeest is. Dan gaat het niet meer over een religie, maar over een relatie met een levende God! Dan gaat het ook niet over een vroom verhaal van lang geleden, maar over een Licht in de wereld laten schijnen.

We krijgen net een sms’je dat er hier een baby is geboren met de mooie naam Carly Baryan Cristovo. Moeder en kind maken het goed. Beschuit met muisjes kennen ze hier niet…. hoe ze het wel doen weet ik nog niet. Misschien gebakken banaantjes?

Voor de rest maken we het goed hier. Wel wat snotneuzen en hoestende kinderen, maar ja dat gaat ook wel weer over. Zakdoeken zie ik hier niet, hoe ze dat doen ben ik ook nog niet helemaal uit…! Haha!

Lieve mensen geniet van de herfst en de warme kachel. Maak het allemaal gezellig op je eigen plek en vergeet de buren niet. Gods zegen gewenst, ontvang Zijn liefde om uit te delen aan iedereen die op je pad komt.

We danken voor de regen en de blauw lucht en de frisse wind die we nu kunnen inademen. Echt heerlijk! We vragen gebed voor de kinderen die het moeilijk vinden op school. En voor iedereen die nog in het donker leeft, omdat ze het verleden nog niet kunnen loslaten.

Dank je wel voor alle meeleven, meedelen en jullie reacties. Dit wordt door ons erg gewaardeerd!

Lieve groet, Henk en Manna