Oktober: herfst in de jungle?

c5a5608a-dc44-4be5-a546-894009c0d1efNou gisteravond kwam er veel  regen en wind, het leek wel herfst!  En blij dat we waren. Het was al weken droog en heel erg veel rook van afgebrande velden in de lucht. Nu is er veel weggespoeld en is onze drinkwater voorraad weer flink aangevuld. Bijzonder dat er altijd op de juiste tijd weer genoeg is….. Dat kan geen toeval zijn. Vanmorgen in de gebedsdienst werd ook luid geroepen: Pudji Tuhan, wat prijs de Heer betekend. En zo is het; Hij zorgt!!

Waar we ook heel blij mee zijn is dat er begin deze week een nieuw stroom aggregaat is gekomen. Het andere was al een oudje en viel de laatste tijd steeds vaker uit. Zo gebeurde het twee weken geleden ook, ‘s avonds werken we nog een poosje in de kliniek en ineens viel alle stroom uit….en donker dat het dan is, echt heel donker! Wat nog lastiger was, is dat we net bezig waren om hechtpleisters van een klein meisje haar kin aan het afhalen waren. Ze was een paar dagen van te voren flink op haar kin gevallen en er zat een flinke snee in. Met behulp van licht van onze telefoon is het weghalen gelukt!

agregaat

 

 

De creatieve les van deze week bij de jongste groep van de pakketklas was weer een feest. Ze mochten takken uit het bos schilderen en dan versieren met kleuren en figuren. Ze hebben genoten en prachtige dingen gemaakt. Met z’n allen inclusief het lokaal waren we wel een beetje vies, maar samen hebben we het weer schoongemaakt. Zelfs de uniformblouses werden met een sponsje, zeep en water weer helder. Na afloop tuf ik op m’n scooter weer naar ons huisje en ben ik zo blij! Als ik terug kijk naar afgelopen maanden en zie wat de thema’s zijn die we hebben behandeld hebben uitgewerkt in de kinderen….hoera!!  Zo hebben we hier een jongetje van 12 jaar die eruit ziet als een ventje van vier jaar, die dacht dat hij echt niets kon met zijn handjes. Dat was ook te merken in een opdracht dat hij zijn eigen handen mocht tekenen op gekleurd papier en uitknippen. Hij tekende al zijn vingers aan elkaar en knippen met een kinderschaartje was erg moeilijk voor hem. Vorige week heeft hij zijn eigen huis getekend met een groot hart erop dat was voor Henk en mij en hij tekende er ook een veer op. Hier had ik over verteld, dat een witte veer symbool staat voor de droom van je eigen leven. Een droom die je waar kunt maken met de talenten die God je heeft gegeven. En deze week heeft hij zo prachtig staan schilderen, alsof het zijn beroep was! Hij heeft een oud en ernstig gezichtje maar gelukkig zien we steeds vaker zijn stralende lach! Hier word ik zo blij van. Vorige week mocht iedereen zijn eigen huis tekenen en dan komen ook de verhalen los, over wat ze graag willen of hoe hun huisje in de kampong eruit ziet. Een van de jongens vertelt als ik groot ben woon ik in dit huis en ga ik andere mensen van Jezus vertellen. Naast zijn huis had hij een groot kruis en een veer getekend. Zo mooi dat we op deze manier vertrouwen van de kinderen krijgen en ze open en puur laten zien wie ze zijn en ook waar ze van dromen en op hopen. Dit is zo belangrijk voor ons allemaal dat we blij en eerlijk zijn en open en vol Hoop voor elke nieuwe dag!

Manna op weg naar creatieve les

Manna op weg naar creatieve les

Ronny is ook weer terug van zijn missie in Nederland, waar hij zijn vader heeft begraven. Binnen een maand zijn allebei zijn ouders overleden. Ze mochten wel alle twee oud worden, maar toch de wortels van je bestaan zijn weg! In Rijssen heeft hij ook een avond gesproken en wat we van het thuisfront team hebben gehoord was het een bijzondere waardevolle avond geweest. Wat goed dat we op deze manier ook met jullie verbonden blijven.

dajaksWe zijn nu twee weken verder en zijn vier dagen in Kuching geweest om ons visum te verlengen. Het visum is nu weer in orde voor 60 dagen. Het is een lange reis, maar het heeft ook wel iets, even weer in de westerse wereld om wat boodschappen te doen en wat bij te slapen. We zijn nog op het strand van de Zuid Chinese zee geweest, warm dat de zee is, niet te geloven! Na onze terugkomst uit Kuching was het meteen feest! Elk jaar wordt hier Dakjak night gevierd. Dat betekend dat elke stam waar de kinderen vandaan komen samen in mooi gekleurde junglekleren iets laten zien of horen. Hilarische toneelstukjes als jagers in een bos inclusief blaaspijp van bamboe en veel woeste veren en varen takken op hun rug. Oerwoud kreten makend gaan ze op zoek naar hun zogenaamde prooi. Geweldig!

 

Vorige week zijn er nog weer vijf nieuwe kinderen gekomen, we hopen dat zij zich snel thuis zullen voelen en dat we samen hen mogen helpen om op te groeien tot evenwichtige volwassen mensen. Volwassenen met een baan en voor anderen en zichzelf kunnen zorgen. Zo zijn we samen sterk en mag iedereen zijn eigen steentje bijdragen en blij zijn omdat we het niet alleen hoeven te doen. We geloven dat God ons deze prachtige aarde heeft gegeven en we samen met Hem Zijn prachtige plan mogen uitwerken.

Jullie zullen weer bijna in de wintertijd zijn beland en ’s avonds om 6 uur in het donker zitten. Dat hebben we dan weer gelijk. Voor de rest blijft het hier lekker warm en is het elke morgen om 6 uur weer licht.

 

Een lieve warme, misschien wat plakkerige, groet uit ons fantastische jungle dorp: Living Waters Village.

Henk en Manna