Ons nieuwe dorp

23-6-2015

We wonen nu ruim een week in 11259746_1120534881294583_1040053745_o (1) met ruim 500 koffiebruine kinderen. Een  compleet ander leven maar dat wisten we al van de vorige keren. Er zijn wel wat dingen veranderd en dat is goed ook. De leiding ligt nu meer bij de Indonesische mensen en wij helpen mee. En zo hoort het ook naar mijn idee. Het is hun land en hun kinderen.

‘s Ochtends om 5 uur loopt onze wekker af en start hier de nieuwe dag. Het is dan nog wel donker en veel minder warm dan overdag. We  hebben dan met hele dorp samen een rustig half uurtje voor zingen, gebed en belangrijke mededelingen voor de dag. Een paar keer per week start dan ook meteen mijn (Manna)  werkdag omdat dan de kliniek geopend is voor de kinderen. Er komt dan ook meteen van alles binnen gehobbeld. Van warmte uitslag tot splinters , hechtingen die er uit moeten, insectenbeten, allergische reacties , kapot gevallen knieën  en kiespijn. Veel variatie dus! Het leven is hier echt niet saai. Altijd iets anders en per half uur kunnen de werkopdrachten veeranderen. Gisteren zou ik b.v. met een groepje jongens, die nu vakantie hebben, luchtpost enveloppes stempelen met het adres van hier. Maar toen we de doos open maakten bleken er gewoon witte enveloppes in te zitten…. Nou ja geen probleem dan gaan we verder met het uitzoeken van de meisjeskleding . Dat is leuk werk want van deze kleding is zoveel gekomen dat het uitgedeeld wordt aan de dorpen rondom ons!

Vanuit ons dorp gaan er ook grotere jongeren naar omliggende dorpen om daar te gaan vertellen over het blijde evangelie.  Deze jonge mensen bezoeken nu de Bijbelschool of hebben deze afgerond. Ze gaan heel blijmoedig op pad en genieten hiervan!!

Er was ook goed bericht gisteren dat Ronny samen met jongens heel veel goederen de grens over heeft gebracht. Dat is de laatste tijd nogal lastig, de douane is niet altijd even vriendelijk voor de mensen van Living Waters Village . Hier zijn we erg dankbaar voor!  Er zijn hier nu eenmaal veel spullen nodig om hier te kunnen leven met zoveel kinderen. Die dan hier de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen tot evenwichtige mensen. Die dan op hun beurt kennis, geloof en liefde kunnen delen met de mensen waar ze vandaan komen.  Prachtig om te zien hoe op deze manier een betere wereld wordt gemaakt.

Het is nu nog uitzoeken hoe we het gemakkelijkst contact kunnen maken en houden met de lieve mensen aan de andere kant van de wereld. Het internet is traag en doet regelmatig niet. We gaan het nog verder ontdekken, misschien bellen via messenger of via skype bellen.

Gisteravond hebben we heerlijk vis gegeten en onze Nederlandse Marinka heeft foto’s gemaakt die we proberen mee te sturen.

We leven in een relatieve kleine gemeenschap en toch is er genoeg te beleven. Zo hebben we met de dames hier al een avond trouwjurken passen meegemaakt. Een van de meiden gaat trouwen, zo leuk!!

Twee keer per week is er  s’avonds zingen en er zijn huiswerkavonden en er is een filmavond voor de kinderen. Huiswerk vervalt de komende weken want het is vakantie!!

Afgelopen zaterdag hadden we de mazzel dat met een groepje Amerikanen op autobanden de rivier af gevaren zijn. Heerlijk om te doen, ik dacht echt dat ik mee deed in een film van Indiana Jones . Alle bijzondere vogels die je hoort fluiten en bananen en palmbomen die traag langs komen, inlanders die rechtop staand in hun smalle kanootjes langs varen. Knap hoor, dat zou mij niet lukken….

Henk is druk bezig als loodgieter, geiserreparateur, beddenplanken zager. Hij mag ook het kleine winkeltje aansturen dat een paar keer per week open is en hij helpt bij het sleutelbeheer en verder alle hand en spandiensten. Hij geniet ervan en kan tussen door met de kinderen optrekken.

‘s Middags half 4 stopt onze werkdag en s avonds proberen we niet te laat naar bed te gaan. Nog lekker wat lezen en bijkomen van de warmte is belangrijk om het te kunnen volhouden. Het is hier echt zomer en dat het hele jaar door!!

 

We zijn dankbaar voor de goede reis en de fijne ontvangst hier in het dorp.

We vragen gebed voor Jolande een leidster van hier die nu al weken in het ziekenhuis ligt. Ze is 26 weken zwanger maar haar nieren werken niet goed!

Voor allemaal lieve warme groet, Henk en Manna

God bless you all!!