Ruim twee maanden verder

Beste allemaal,

dajak bruiloftRuim twee maanden zijn we als visumbezitters in Indonesië. We hebben net vorige week ons visum verlengd en we mogen er nu opnieuw 60 dagen zijn. Daarna moeten we opnieuw het land verlaten en ons melden bij het Indonesische consulaat in Kuching, Maleisië . Het land verlaten betekent dat we zo’n 12 tot 14 uur in een bus zitten en over hobbelige en stoffige wegen reizen tot we bij de grens zijn. Hier moeten we allemaal uitstappen en lopend de grens over. Ook wordt alle bagage uitgeladen en gecheckt. Zo zitten hier de overheidsregels nog in elkaar. We lachen er maar om en onderweg luisteren we muziek, lezen en slapen wat.

De scholen zijn hier weer begonnen en de kinderen, keurig in uniform, gaan lopend of per truck naar school. Ze zijn hier super blij mee, want ze willen echt graag naar school! Ze hebben een gezonde nieuwsgierigheid naar kennis en dat is alleen maar goed. Ook de meisjes die in de kliniek helpen stellen veel vragen over de werking van medicatie en hoe de dingen in Nederland gaan. De verschillen zijn soms erg groot, maar verrassend genoeg is onze hele grote wereld ook vaak een dorp en worden we allemaal blij van de goede woorden en contacten met de ander en de Ander!

Henk is nu bezig met een stukje waterleiding af te koppelen. Onze keukenkraan is aangesloten op zowel rivier- als regenwater. Dat laatste is prima, maar rivierwater moeten we niet drinken. Dus lijkt het mij ook niet fris dat dit wél uit dezelfde kraan kan komen. Dit betekent wel dat ik m’n afwaswater moet koken en dat kan hier zonder problemen, zo houden we het camping gevoel erin!

De vorige nieuwsbrief waren we bezig met de voorbereidingen van de bruiloft van een Nederlands- Indonesisch echtpaar. Nou, het was een bijzondere gebeurtenis. Zowel het burgerlijk huwelijk als de kerkelijke bevestiging gebeurde op dezelfde plek, namelijk gewoon bij ons op het plein voor het trainingscentrum. Dit was erg mooi versierd met kunstbloemen die het echtpaar huurt en met veel groen en bamboepalen die gewoon in de jungle gekapt worden. Voor dit deel van de ceremonie draagt het bruidspaar bruidskleding als westerse mensen. Tijdens de felicitaties en het eten dragen ze Dayak-stam kleding met leer, touw, veren, kralen en bonte versieringen. Als dit ook klaar is, is het feest tot begin van de avond en dan dragen ze nette Indonesische kleding. De bruidstaart wordt aangesneden en door het bruidspaar verdeeld over de zaal. Hier wordt ook ranja bij geschonken en chips gegeten. Er wordt bij gezongen, voordrachten gedaan en muziek gemaakt. Het bruidspaar regelt ook alles voor het eten zelf met behulp van veel mensen bij helpen om het klaar te maken en te koken. Zelfs de mannen doen mee door bij de rivier worden een dag van tevoren twee varkens te slachten. De één zijn dood is de ander zijn br… feest! We hebben genoten van deze mooie dag en foto’s gemaakt. Wie het leuk vindt kan ze bekijken als we een keer terug in Nederland zijn.

Vanavond gaan we een afscheid ‘vieren’. Een jongeman die hier bijna een jaar als vrijwilliger heeft gewerkt gaat terug naar Engeland om daar weer met zijn leven verder te gaan. We zullen hem missen, want hij is superhandig, rustig, vrolijk, vriendelijk en iedereen is blij met hem.

Dit weekend komen nog zo’n 20 gasten uit Kuching om bij de officiële opening van de zondagsschool, de nieuwe school, Jacob’s huis en Zacharia’s huis aanwezig te zijn. Ze blijven 2 nachten slapen en er moet dus nog wel het een en ander geregeld worden voor deze mensen, zodat ze kunnen slapen, eten en douchen. De kinderen vinden dit allemaal prachtig en genieten van alle nieuwe dingen.

Zo zijn hier regelmatig helpers en gasten om te kunnen mee helpen en genieten van dit heel speciale, gezegende dorp midden in de rimboe waar zoveel kinderen onderwijs, goed eten, medicatie en een blij Evangelie ontvangen.

De nieuwe kinderen hebben het de eerste weken wel moeilijk om te wennen aan alle nieuwe mensen, regels en het missen van hun eigen vertrouwde omgeving. Maar gelukkig gaan de meeste kinderen na een tijdje mee in de flow van ons dorp.

Zo is er hier ruimte voor iedereen van de wereld. Als er dus mensen zijn die hiervoor interesse hebben, neem contact op met ons thuisfrontteam. Wie weet komt er gezellig een groep Tukkers ons helpen met alle werk en genieten van het blijde, ontspannen leven hier onder de tropenzon, die ’s morgens mooi opgaat en ’s avonds fantastisch ondergaat!!

Henk en Manna

20150820132336 (1) 20150820132336